Προστασία της υγείας και της ευημερίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Εισαγωγή

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου, την καταπολέμηση διαδικτυακής θυματοποίησης και την προστασία από ακατάλληλο περιεχόμενο. Παρέχει πρακτικές στρατηγικές για την προώθηση της ψηφιακής ευεξίας, τον έλεγχο της διαδικτυακής συμπεριφοράς και την ισορροπημένη χρήση της τεχνολογίας. Εξετάζει τις επιπτώσεις του διαδικτύου στην ψυχική και σωματική υγεία, προσφέροντας μεθόδους πρόληψης, διαχείρισης και αποκατάστασης, ενώ ταυτόχρονα προάγει την ασφαλή και υπεύθυνη πλοήγηση στον ψηφιακό κόσμο​.

Σκοπός-στόχος

Σκοπός του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες για τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου στην ψυχική, σωματική και κοινωνική ευεξία, προάγοντας την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας. Στόχος του είναι η ενίσχυση της ψηφιακής ευεξίας μέσω πρακτικών στρατηγικών για την ισορροπημένη χρήση του διαδικτύου, η πρόληψη και αντιμετώπιση διαδικτυακών απειλών όπως η θυματοποίηση και η έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο, καθώς και η ενημέρωση για τις ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις της διαδικτυακής συμπεριφοράς. Παράλληλα, προάγει την ανάπτυξη υπεύθυνων πρακτικών για την τεχνολογία, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιο υγιούς και ισορροπημένου ψηφιακού περιβάλλοντος.

Σε ποιους απευθύνεται

Γονείς και κηδεμόνες που επιθυμούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και τη διαδικτυακή θυματοποίηση.

Εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες στον τομέα της εκπαίδευσης που θέλουν να ενσωματώσουν στρατηγικές ψηφιακής ευεξίας και ασφαλούς διαδικτυακής συμπεριφοράς στο εκπαιδευτικό τους έργο.

Νέοι και φοιτητές που χρησιμοποιούν εκτενώς την τεχνολογία για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς και χρειάζονται πρακτικές διαχείρισης του χρόνου τους στο διαδίκτυο.

Επαγγελματίες ψυχικής υγείας που θέλουν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της διαδικτυακής συμπεριφοράς στην ψυχική υγεία και να προσφέρουν αποτελεσματική υποστήριξη.

Εργαζόμενοι και στελέχη επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ένα ισορροπημένο ψηφιακό περιβάλλον στον χώρο εργασίας, προωθώντας την ευεξία και την παραγωγικότητα.

Ερευνητές και ειδικοί στις κοινωνικές επιστήμες που θέλουν να μελετήσουν τη σχέση του διαδικτύου με την ψυχοκοινωνική ευημερία και την ανάπτυξη πολιτικών προστασίας.

Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί την τεχνολογία καθημερινά που επιθυμεί να διαχειριστεί υπεύθυνα τη χρήση του διαδικτύου και να προστατεύσει την υγεία και την ευημερία του.

Θεματικές ενότητες

  • Θεματικές Ενότητες
    1. Συνέπειες από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου
    2. Παρακολούθηση και περιορισμός της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας
    3. Καταπολέμηση διαδικτυακής θυματοποίησης
    4. Ενημέρωση γονέων και παιδιών για την αντιμετώπιση των κινδύνων στο διαδίκτυο (parental controls)
    5. Αντιμετώπιση ακατάλληλου περιεχομένου

Οφέλη

Οι συμμετέχοντες μετά το πέρας του προγράμματος θα είναι σε θέση να:

  • κατανοούν πώς η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας επηρεάζει την ψυχική, σωματική και κοινωνική τους ευημερία
  • αναγνωρίζουν, να αποτρέπουν και να διαχειρίζονται περιστατικά διαδικτυακής θυματοποίησης, όπως ο εκφοβισμός, και να προστατεύουν την προσωπική τους ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
  • εφαρμόζουν στρατηγικές περιορισμού και ισορροπίας στη χρήση του διαδικτύου και των ψηφιακών συσκευών
  • υιοθετούν πρακτικές που ενισχύουν την ψυχική ευεξία, μειώνοντας την εξάρτηση από το διαδίκτυο και αποφεύγοντας την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο
  • αναπτύσσουν υπεύθυνες διαδικτυακές συνήθειες, αποφεύγοντας την κατάχρηση και προάγοντας την ασφάλεια
  • ενημερώνουν άλλους για τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου και να ενισχύουν την κατανόηση γύρω από θέματα ασφάλειας και ευεξίας
  • αποφεύγουν την έκθεση σε ακατάλληλο ή επικίνδυνο περιεχόμενο και να υποστηρίζουν την ασφαλή πλοήγηση.

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος

Στοιχεία Ακαδημαϊκού Υπευθύνου

Μιχαήλ Κλεισαρχάκης

Συγγραφέας του εκπαιδευτικού υλικού είναι ο Μιχαήλ Κλεισαρχάκης, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στις ΤΠΕ. Την επιστημονική επιμέλεια του συμβατικού εκπαιδευτικού υλικού είχαν οι κ. Παναγιώτης Αναστασιάδης, Καθηγητής ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης και  Κωνσταντίνος Κωτσίδης , διδάκτορας, ειδικός σε θέματα elearning του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Κόστος: Original price was: 180,00 €.Η τρέχουσα τιμή είναι: 80,00 €.

Διοικητική υποστήριξη-Πληροφορίες

(245)

Είπαν για εμάς

Σχετικά Προγράμματα

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας:

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος